Lubisz zwierzęta?

Wybierz zawód z pasją!

Zapisz się wstępnie

LABORANT WETERYNARYJNY

Kurs zawodowy

Rozpoczęcie zajęć: 6-7.09.2025

Cel kursu:

Zdobycie wiedzy i umiejętności praktycznych z zakresu badań analitycznych tkanek i płynów ustrojowych zwierząt oraz środków spożywczych I produktów pochodzenia zwierzęcego.

Wydajemy zaświadczenia ukończenia kursu na podstawie rozporządzenia Ministra Edukacji i Nauki z dnia 6 października 2023 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych.

Informacje ogólne

  • Kurs obejmuje 180 godzin
  • Kurs prowadzony przez doświadczoną kadrę według programu autorskiego
  • Zajęcia odbywają się w trybie zaocznym, zjazdy co 2 tygodnie (sobota-niedziela)

Forma kształcenia

Kurs ma charakter zajęć praktyczno-teoretycznych. Część teoretyczną obejmują wykłady. W części praktycznej uczestnicy wykonują badania z użyciem aparatury i sprzętu laboratoryjnego.

Wymagania względem uczestników

Warunkiem uczestnictwa w kursie jest:

  • posiadanie wykształcenia średniego,
  • brak przeciwwskazań zdrowotnych do udziału w kursie oraz wykonywania zawodu.

Egzamin

Warunkiem ukończenia kursu jest uzyskanie pozytywnej oceny z egzaminu końcowego . Egzamin składa się z:

  • Części pisemnej – test. Wynik pozytywny otrzymuje się po uzyskaniu min. 60%
  • Części ustnej – zadania praktyczne. Wynik pozytywny otrzymuje się po uzyskaniu min. 75%

Informacje dodatkowe

  • Na prośbę uczestnika kursu wydawane będą stosowne zaświadczenia do ZUS, KRUS i innych instytucji.
  • Rekrutacja bez egzaminów, decyduje kolejność zgłoszeń.
  • Dla osób uczestniczących w więcej niż jednym kursie są przewidziane zniżki.

Ramowy plan zajęć

Przedmiot

Bezpieczeństwo i higiena pracy w weterynaryjnym laboratorium diagnostycznym. Podstawy prawne wykonywania zawodu.

Sprzęt i aparatura laboratoryjna. Dokumentacja w weterynaryjnym laboratorium diagnostycznym.

Analityka weterynaryjna.

Podstawowe badania wykonywane w ramach kontroli i nadzoru weterynaryjnego.

Badania produktów oraz żywności pochodzenia zwierzęcego.

Egzamin

RAZEM

LICZBA GODZIN

6

8

106

30

24

6

180

Prowadzący

Dr n. wet. Marek Nowicki

Pracę doktorską obronił w 2005 r. i od tego czasu jest zatrudniony w SGGW w Warszawie na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej w Katedrze Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego.
Dyplom lekarza weterynarii uzyskał w 2000 r. na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej SGGW. Inżynier informatyk. Technik analityki medycznej.
Pracuje jako adiunkt w Katedrze Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego w Instytucie Medycyny Weterynaryjnej SGGW.
Jest specjalistą "Higieny zwierząt rzeźnych i żywności zwierzęcego pochodzenia" oraz specjalistą z zakresu "Choroby zwierząt nieudomowionych".
Od 2000 roku prowadzi wykłady i zajęcia dydaktyczne, w tym wykłady dla studentów weterynarii, bezpieczeństwa żywności oraz na studiach specjalizacyjnych dla lekarzy weterynarii. Prowadzi również zajęcia dla techników weterynaryjnych z zakresu kontroli i nadzoru weterynaryjnego.
Z zamiłowania jest hodowcą psów rasowych.
Włada biegle językiem angielskim, a jego hobby to m.in. literatura, programowanie, elektronika, modelarstwo i sport.

lek. wet. Karolina Kucharska

Karolina Magdalena Kucharska jest absolwentką Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie i specjalistką w dziedzinie Chorób Psów i Kotów. Od 2015 roku zajmuje się Weterynaryjną Diagnostyką Laboratoryjną, na co dzień koncentruje się na internie psów i kotów. Ponadto, dzieli się swoją wiedzą, ucząc w Szkole ze Zwierzętami im. Simony Kossak w Prywatnym Technikum Weterynarii nr 1 w Warszawie.

lek. wet. Marta Dzwonkowska

Trzy warianty cenowe

1950 zł

4 dogodne raty

3800 zł

2 dogodne raty

7500 zł

Opłata jednorazowa